Az egészséges táplálkozás és a sport

Az egészséges táplálkozás egyre több ember életében szerepet játszik, azonban amíg az átlagemberek általában csak az egészséget tartják szem előtt, addig a sportolók számára a maximális teljesítmény kiaknázásához is elengedhetetlen, hogy megfelelően, tudatosan táplálkozzanak. Szerencsére ma már rengeteg segítség áll a sportolók rendelkezésére, köszönhetően többek között az olyan képzéseknek, mint a fitnesz életmód és táplálkozás tanácsadó tanfolyam, melyen szakembereket képeznek.

Táplálkozási tippek sportolóknak

Gyakori probléma, hogy a sportoló csak a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére figyel oda. Mivel azzal sokan tisztában vannak, hogy az elhízásért a szénhidrát a felelős, így mérsékelni próbálják a szénhidrát fogyasztást. Ez azonban sportolók számára problémát jelenthet, ugyanis pl. az állóképességi sportágak során a szénhidrát jelenti a legfőbb energiaforrást.

Nem szabad megfeledkezni a kiegyensúlyozott étkezésekről sem. Ez azt jelenti, hogy sportoláshoz nem szabad a szükségesnél kevesebbet enni, mivel az csökkenti a teljesítményt. Itt jön képbe az életmód és táplálkozás tanácsadó, aki segíteni tud az egyénre szabott étrend kialakításában, ami elengedhetetlen eleme a megfelelő sportteljesítménynek.

Az edzések előtt/alatt gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasszunk, és az edzések után is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű fehérje, szénhidrát fogyasztásáról.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról sem, ugyanis a hidratáltság nem csak a sportteljesítményre, hanem a tápanyagok felszívódására is hatással van.