A termény védelme a kártevők ellen

A termény betakarítás után odafigyelést, törődést követel meg, mivel a tárolókba, magtárakba befészkelő kártevők jelentős károkat tudnak okozni, veszteségeket jelenteni. A termény és a terménytároló együttesen olyan helyet alakítanak ki a kártevőknek, ami tökéletes életteret biztosít nekik, mivel a termény biztosítja az élelmet, a magtár pedig biztosítja a védelmet a természettől, egyéb élőlényektől.

A védelem első lépése, hogy még a betakarítás előtt fertőtlenítsük a raktárakat, mivel bármennyire is üresnek tűnik egy raktár, csak a fertőtlenítés után lehetünk abban biztosak, hogy semmi nem maradt a raktárban, ami káros lenne később a terményre.

Ez a fertőtlenítés történhet pl. gázosítással, amihez szükség lesz egy gázmesteri képesítéssel rendelkező szakemberre, mivel csak ők végezhetnek gázosítást. Egy másik megoldás a rovarölő szer nagynyomású permetezővel a falakra és az alapterületre juttatása.

Nem csak a betakarítás előtt, hanem közben is oda kell figyelni a kártevőkre, mivel később is megjelenhetnek, és, ha nem kezeljük időben őket, akkor jelentős károkat tudnak okozni. Ilyen lehetőség pl. a terménygázosítás pl. fólia takarással, amely lehetővé teszi a termény helyszíni, szabadföldi gázosítását. Kivitelezése egyszerű, gyors, illetve zárt térben és szabadban egyaránt használható. Előnye, hogy fedett és nyitott térben egyaránt kiválóan alkalmazható. A terménygázosításhoz is gázmester szakemberre van szükség, nem lehet cska úgy saját magunknak nekiállni a probléma megoldásának.