Mitől natúr egy kozmetikum?

Ha körülnézünk az interneten, ha látunk reklámokat a tv-ben, akkor a kozmetikumokkal kapcsolatos reklámoknál, cikkeknél gyakran láthatjuk, hogy natúr kozmetikumként reklámoznak bizonyos készítményeket. De mitől natúr egy kozmetikum?

A natúrkozmetikumok főként növényi, esetenként állati eredetű összetevőkből álló készítmények. A növényi olajok, zsírok, kivonatok feladata, hogy a bőr természetes funkcióit támogassák, hogy segítsenek a bőr védelmi feladatainak ellátásában.

Nem számít natúrkozmetikum az olyan készítmény, amely a kőolajszármazékok és más szintetikus anyagok mellett némi természetes anyagot is tartalmaz, valamint az sem, amely halott állatokból származó anyagokat tartalmaz. Az eredeti natúrkozmetikumok összetevői csak minimális kivétellel tisztán növényi, ásványi vagy állati eredetűek. Ezek szigorúan ellenőrzöttek és pecséttel ellátottak.

A natúrkozmetikumok a tartósítószerek szempontjából is komoly feltételekkel rendelkeznek: ugyan tartalmaznak tartósítószereket, azonban ezek legtöbbször illóolajokból vagy alkoholos növényi kivonatokból állnak, amiket a bőr sokkal jobban tolerál. Gyakran használt tartósítószer a parabén, amely befolyásolja és zavarja a szervezet hormonháztartását. Valódi natúrkozmetikumokban a parabén felhasználása tilos.

Valódi natúrkozmetikumokban nem csak a parabén, hanem szintetikus illatanyagok, színezékek használata is tilos. A szintetikus adalékokat dekorativitás és hosszan tartó hatás miatt alkalmazzák elsősorban.