A bőrgyógyászat bemutatása

A bőrgyógyászat vagy idegen szóval dermatológia az orvostudomány azon ága, amely a bőr megbetegedéseivel, azok tünet- és kóroktanával, illetve gyógykezeléseivel foglalkozik. Hagyományosan a bőrgyógyászathoz tartozik a szexuális úton terjedő betegségekkel foglalkozó venerológia is, mivel ezeknek a betegségeknek első tünetei a bőrön, illetve a nyálkahártyákon figyelhetőek meg, így általában bőrgyógyászhoz fordulnak velük az emberek.

A bórgyógyászati vizsgálatról

A vizsgálat, mint minden szakterületen a beteg kórelőzményének felvételével történik. Azaz részletesen kikérdeznek bennünket tüneteinkről, elsősorban a bőrre vonatkozó, de minden más korábbi betegségünkről is. Ennek megfelelően a korábbi vizsgálati eredményeket célszerű magunkkal vinni, bár manapság már szerencsére a legtöbb fontos információval a kórházak rendszeres fel van szerelve, így a számítógépes adatbázisból elő tudják keresni korábbi problémáinkat. Különösen fontos, hogy az elmúlt isőszakban szedett gyógyszerekről is tájékoztassuk a bőrgyógyászt, ugyanis gyakran előfordul, hogy azok mellékhatásaként jelenik meg egy-egy bőrprobléma.

A modern rendelők már fel vannak szerelve olyan ún. dermatoszkóppal, amivel közelebbről is megvizsgálja a bőrt. Ennek legmodernebb változata a számítógéppel összekapcsolt, polarizált fénnyel működő digitális dermatoszkóp, Ennek előnye, hogy nem csak az orvos, hanem a páciens is láthatja a problémás felületet a számítógép monitorán, így láthatja, hogy miről beszél a bőrgyógyász, milyen problémákra keresik a megoldást.