A termálfürdő, a gyógyvíz hatásai

A felszín alól feltörő víz hazánk egyik kincse, az ország jelentős részén megtalálható. Ennek köszönhetően számos termálfürdő, gyógyfürdő található Magyarországon, melyek segítségével élvezni lehet a gyógyvizek előnyeit. Egy ilyen a Lentiben található termálfürdő, melynek köszönhetően a lenti szállások a legtöbb időszakban tele vannak.

Termálvíznek azokat a vizeket nevezzük, melyek 30 foknál magasabb hőmérsékleten törnek a felszínre. A termálvíz hőmérséklete annál magasabb, minél mélyebben található. A termálvíz és a gyógyvíz két különböző fogalom, de sokan összekeverik őket. A gyógyvizek jellemzője a magas ásványianyag-tartalom, nincs szükség azonban minimális hőfokra ahhoz, hogy egy vizet gyógyvíznek nevezzünk. Arra azonban szükség van, hogy a gyógyvíz hatása orvosilag bizonyított legyen. Ezt hivatalos minősítés során bizonyítják, egy minősítés 5 évig tart, melynek során rendszeresen ellenőrzik, hogy a gyógyvíz továbbra is rendelkezik-e az előírt tulajdonságokkal.

A gyógyvizek gyógyító hatására ásványianyag-tartalmuk és kémiai tulajdonságaik vannak hatással. A termálvizek is rendelkeznek gyógyító hatással, ugyanis ezek is rendelkezhetnek ásványi anyagokkal, azonban a minősítési szintet nem érik el.

Az ásványi anyagok egyik fő előnye, hogy hatásukra kitágulnak az erek, javul a keringés, ami pozitív hatással van a szívre is. A gyógyvizek és a termálvizek is enyhíthetik a krónikus fájdalmakat is, ízületi problémákra, izomfáradtságra is megoldást jelenthetnek.

A termálvíz mindezek mellett bőrproblémák esetén is jelentősen javítani tudja a tüneteket, sok esetben a rendszeres termálfürdőzés segít teljesen megszüntetni a problémát.