Kisgyermekes anyukák visszatérése a munkába

A szülés és gyereknevelés utáni munkába történő visszatérés sokak számára nehézségeket szokott okozni. Az interneten számos honlap foglalkozik ezzel a témával, ezek közé tartozik a http://munkacsalad.hu/ is, amely segítséget nyújt, tanácsokat ad kisgyermekes anyukáknak a munka újrakezdéséhez. Cikkünkben is erről a témáról lesz szó.

A legjobb, amit tenni tudsz, hogy az otthon eltöltött idődben is foglalkozz a munkával, képezd magad, tartsd a kapcsolatot munkahelyeddel, hogy ne maradj ki teljesen a körforgásból. Ez nem csak a visszahelyezkedés könnyíti majd meg, hanem egyéb olyan tudást is elsajátíthatsz, melynek segítségével később még magasabb szintre juthatsz, mint ahol a gyermek előtt voltál.

Az első lépés, hogy felméred, mit fogsz tudni elvégezni a rendelkezésre álló időben. Felesleges beszervezni egy napra 8 óra munkát, házimunkákat, gyereknevelést, barátokkal töltött időt stb., ha nem fogod tudni mindegyiket megvalósítani. A feladat tehát, hogy beoszd idődet, és amire nem jut idő, azt vagy elnapolni, vagy segítséget kérni hozz rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől.

Ha új állást kell keresni, nem tudsz visszatérni a szülés előtti munkába, akkor a feladat, hogy visszaszerezd magabiztosságod a hosszú kihagyás után. Az álláskeresés gyakran nem egyszerű folyamat, így célszer felkészülni magára a folyamatra, és az esetleges elutasításokra is, amennyire csak lehet. Könnyen lehet, hogy kérdéseket fogsz kapni a gyereknevelésről is, így nem árt felkészülni ezekre előre, hogy ne az interjú során kelljen kitalálni, ki fog vigyázni a gyerekre, vagy ki fogja elhozni az óvodából munkaidő alatt.