A vadkár problémája

A mezőgazdasági termelés közben felmerülő az egyik gyakori probléma a vadkár. Mivel a vadak jelentős károkat tudnak tenni a mezőgazdasági területeken, így pontos szabályozások vonatkoznak arra, hogy mi is számít vadkárnak, a vadkár megtérítésére és a vadkár bejelentésére is.

A vadkárral kapcsolatban két felet lehet megkülönböztetni, az egyik a mezőgazdasági termelő, a másik pedig a vadászatra jogosult. Alapjában véve a vadkár az okozott kár 90%-a, tehát ennyit kell megtéríteni a vadászatra jogosultnak, ha a hozzá tartozó állatok vadkárt okoznak. Ez az arány eltolódhat egyik és másik irányba, ha valamelyik fél nem teljesíti a rá vonatkozó, a vadkár megelőzésével kapcsolatos feladatokat.

A problémák megelőzésének érdekében a vadászatra jogosultnak teljesíteni kell az előre meghatározott elejtési tervszámokat. Ennek hiányában több állat lesz a területen, mint az előírt, melyek nagyobb károkat is tudnak így okozni. Emellett kapcsolattartót kell biztosítania, hogy a mezőgazdasági termelők könnyedén fel tudják venni a kapcsolatot vadkár esetén. Gondoskodni kell a vadak riasztásáról, megfelelő etetéséről, a földhasználóval együtt olyan terv megvalósításáról, amely segít minimalizálni a károkat.

Nem csak a vadászoknak, hanem a földhasználóknak is vannak feladatait, ha mind a rájuk eső 90%-ot meg akarják kapni vadkár esetén. Ők is kötelesek közreműködni a vadkár megelőzésében, minimalizálásában, és vadkár előfordulása esetén azonnal kell értesíteniük a vadászatra jogosultat.