Gyógyszervásárlás online?

A világ rohamos fejlődésének köszönhetően ma már szinte mindent megrendelhetünk az internetről. Sok esetben könnyen el tudjuk dönteni, hogy megbízható-e egy webshop, azonban a gyógyszerek esetén nehezebb dolgunk van. Ha élőben fáradunk be egy helyi gyógyszertárba, akkor nagyon nagy a valószínűsége, hogy hiteles gyógyszertárral van dolgunk, ugyanis csak úgy senki nem nyit a város közepén egy illegális gyógyszertárat. Webáruházak esetén azonban már nehezebb a helyzet.

Szerencsére az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet honlapján megtalálhatjuk azokat a gyógyszertárakat, gyógyszer webshopokat, melyek megfelelnek a követelményeknek, és jogosultak internetes gyógyszerforgalmazásra.

Több különbség is van a fizikai gyógyszertárak és az internetes rendelés között. Pl. az, hogy webáruházból csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető, mivel a vényköteles gyógyszereket orvosok írják fel, és általában folyamatos orvosi ellenőrzés mellett szedhetők csak. Külföldön más a helyzet, számos olyan ország van, ahol lehet az interneten is vényköteles gyógyszereket árusítani.

Ha az Európai Unióból szeretnénk rendelni, akkor figyelni kell arra, hogy előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e. Ha külföldről rendelünk, akkor is magyar nyelvű tájékoztatóval kell érkezni a gyógyszernek. Ha nem így kapjuk kézhez, akkor biztosan nem megfelelő helyről rendeltünk.