Hogyan spóroljunk a nyomtatópatronokon?

Sokan nyomtató vásárláskor csak a készülék árát nézik, és nem figyelnek oda arra, hogy a működési költségek is jelentősek lehetnek. Ezek nagy részét a nyomtatópatronok teszik ki, bejegyzésünkben arról lesz szó, hogyan lehet ezeken a költségeken spórolni.

Az első dolog, amit tenni tudunk, hogy nem kapcsoljuk ki soha a tintasugaras nyomtatónkat. Mivel a tintasugaras nyomtató minden induláskor egy ún. karbantartással indul, ami tinta elhasználásával jár, ami a nyomtatófejek tisztításához szükséges. A modern nyomtatók csak minimális áramot fogyasztanak bekapcsolt állapotban, így sokkal többet tudunk a tintán spórolni, mint amit a plusz áramra költünk.

A másik megoldás, amit mindenki megtehet, hogy „okosabban” nyomtat. Ez azt jelenti, hogy figyeljünk oda a nyomtatás minőségére. Amikor nincs szükség a legjobb minőségű nyomtatásra, akkor használjuk a megtakarító üzemmódot, mivel az kevesebb tinta felhasználásával jár. Ha nincs szükség a képekre egy oldalon, ne nyomtassuk ki, a színes oldal helyett sok esetben megfelelő a fekete-fehér, ami szintén jelentős megtakarítást hozhat.

A nyomtatópatronok beszerzésén is spórolhatunk, ami általában azt jelenti, hogy el kell dönteni, hogy gyári, utángyártott vagy utántöltött patronokat vásárolunk. Természetesen a gyári nyomtatópatron jelenti a legjobb minőséget, de a legmagasabb árat is. A legnépszerűbb megoldásnak a három közül az utángyártott patronok számítanak, mivel a gyárit megközelítő minőségre is képesek az ár töredékéért cserébe.