Kerti játszótér, játékok kialakítása

A kerti játszóterek a gyerekek kedvenc időtöltései közé tartoznak még ma is, amikor a videojátékok, az elektronikus eszközök virágkorukat élik már a legkisebb gyerekek között is. Ennek megfelelően egyre többen alakítanak ki otthonuk területén játszóteret, kerti játékokat gyereküknek. Lássuk, mire kell figyelni, ha kerti játszóteret szeretnél készíteni otthonodban.

A közterületen alkalmazott előírások nem vonatkoznak a magánterületen található játékokra, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne kellene figyelembe venni őket. A biztonságot, használhatóságot tekintve számos dologra oda kell figyelni. Az egyik legfontosabb a játszótér talajának helyes megválasztása. Mivel a gyerekek várhatóan esni-kelni fognak a játékokon, a játékok mellett, így olyan talajt kell kialakítani, ahol ezt balesetmentesen meg fogják tudni tenni.

Az eszközök, játékok összeillesztését is úgy kell elkészíteni, hogy ne legyenek kiálló csavarok, a fából készült játékokat felületkezelni kell, hogy azok simák legyenek, ne sértsék fel a gyerekek ruháját, bőrét.

A játszótér elkészítése előtt ki kell választani a kerti játékok anyagát is. A három fő lehetőség a fa, a műanyag és a fém. A legnépszerűbbek a fából készült játékok, mivel ezek a legtartósabbak. Egy teljes játszótér elkészítése nem két forint, így célszerű olyat készíteni, amely akár 10-15 évig is bírni fogja. A műanyag játszóterek hátránya, hogy általában silányabb minőségűek, így nagyobb szerkezetek készítésére kevésbé alkalmasak. Csúszdaként, mászófalként, egyéb kisebb játékként azonban kitűnően alkalmazhatók.