Nagyon fontos a rendszeres olvasás az általános iskolában

A gyerekeket érdemes már fiatal korban rászoktatni a rendszeres olvasásra, ezzel lehet ugyanis megalapozni azt, hogy később is szívesen olvassanak, valamint azonnal érezni lehet a pozitív hatásokat is, amivel a rendszeres olvasás jár. Azt kell elérni, hogy az olvasás hozzátartozzon a gyerekek mindennapjaihoz, hogy maguktól is szívesen olvassanak, szívesen fogjanak könyvet a kezükbe.

Az olvasást megszerettetni több lehetőség is a szülők rendelkezésére áll. Általában közös olvasásokkal kezdődik a folyamat, vagy az iskolában szeretnek bele a gyerekek a könyvekbe, de a modern technológiáknak köszönhetően pl. az Irodalmi Élményparkban is meg lehet szeretni a könyveket.

Bármelyik módszer is vezet sikerre, a végeredmény ugyanaz, és ugyanazokat az előnyöket is lehet élvezni a rendszeres olvasásnak köszönhetően. Az egyik ilyen előny, hogy a könyveknek köszönhetően rendkívül bő szókinccsel rendelkeznek azok a gyerekek, akik rendszeresen olvasnak. A rendszeres olvasás segít az empátia kifejlesztésében is. A könyveknek köszönhetően már kisgyerekkorban bele lehet magunkat képzelni mások helyzetébe, mások szemszögéből láthatunk (olvashatunk) történéseket.

A rendszeres, figyelmes olvasás segít a koncentrációs képesség fejlesztésében is. Ennek hiánya sok gyereknél problémákat szokott okozni.