A gyalogkíséretű targoncák használata

Az áruházi árumozgatás, árufeltöltés egyik alapvető eszköze a gyalogkíséretű targonca. Ezek a targoncák egyszerűnek tűnnek, de használatuk mégis nagy odafigyelést igényel.

Először is tudni kell, hogy a gyalogkíséretű targonca vezetéséhez engedélyre van szükség. El kell tehát végezni egy olyan tanfolyamot, amely targoncavezetési képesítést ad. A targoncákhoz emellett tartozik egy használati utasítás, azt mindig követni kell.

A gyalogkíséretű targoncákat rendszeresen felül kell vizsgálni, ellenőrizni kell, hogy a működése megfelel-e az előírásoknak, hogy minden alkatrész, biztonsági berendezés, kezelőszerv ép-e, és rendeltetésszerűen működik-e.

Nem elég azonban még az sem, ha egy targoncát rendszeresen ellenőriznek, minősítenek, minden használat előtt meg kell arról győződni, hogy a targonca megfelelően működik. Ehhez ellenőrizni kell a fékeket és a futóművet, a villaszerkezetet, a vezérlő elemeket, a hidraulikát, a figyelmeztető berendezéseket és minden egyéb biztonsági berendezést, eszközt is.

Minden használatkor is figyeli kell a használati feltételek betartására. Ilyen feltételek pl., hogy csak akkor szabad egy terhet, raklapot megemelni, amikor az stabil helyzetben van, vagy megfelelően van rögzítve. A teher, raklap sajátosságait is vegyük figyelembe. Ha nem megfelelő a súlymegoszlás, vagy elmozdulhat az emelés hatására a teher súlypontja, akkor ezzel számoljunk, mielőtt bármint csinálnánk.

A munkavégzés körüli környezetre is figyeljünk oda. Emberek nem tartózkodhatnak a targonca környezetében, és embereket is tilos a villán megemelni.