A kapszaicin és hatásai

A kapszaicin egy olyan szagtalan, színtelen anyag, amely sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik, vízben nem oldódik. Így, hogy kapszaicin nem biztos, hogy sok mindenkinek mond valamit ez az anyag, azonban gyakorlatban szinte már mindenki találkozott vele, a kapszaicin miatt érezzük csípősnek a paprikát. Mivel vízben nem oldódik, emiatt nem csillapítja az égő, csípő érzést az erős paprikára történő vízfogyasztás sem.

A kapszaicint számos készítményben, táplálék-kiegészítőben alkalmazzák különféle feladatokra.

A Kapsza-c nevű C-vitamin és kapszaicin készítmény immunerősítő, anyagcsere fokozó, étvágycsökkentő hatással rendelkezik, valamint növeli az elégetett kalóriák számát is, így kiválóan alkalmas a testsúly csökkentésére is.

A kapszaicin kenőcsök, tapaszok formájában is alkalmazható, elsősorban hátfájás és ízületi gyulladások csillapítására, valamint orrspray formájában alkalmazzák fejfájás és migrén ellen is. Jól látható tehát, hogy a kapszaicin csulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A kapszaicin segít felpörgetni a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást és segít a vérrögképződés megakadályozásában is.

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a csípős paprika, a kapszaicin fogyasztása nincs veszéllyel a gyomor egészségére, sőt, segít a gyomor nyálkahártyájának védelmének fenntartásában is.

Egyre többet kutatják a kapszaicin rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatását is, csökkenti a gyomorgyulladást és ezáltal a gyomorrák kialakulásának kockázatát is.