A szürkehályog látásprobléma és kezelése

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse állományának elszürkülésével járó betegség, mely magyar nevét a betegség előrehaladtával a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta. Az szürke elszíneződés leggyakrabban a lencsekéregben kezdődik, a homályok eleinte a lencse szélén jelentkeznek, a látásra minimális hatással vannak csak, azonban ahogy az elszíneződés közelít a szem közepéhez, egyre zavaróbbá válik.

A szürkehályog oka gyakran a öregedés, mivel a folyamat során a szemlencse veszít rugalmasságából, mely az egész emberi szervezet vízhiányára vezethető vissza. Nem csak a természetes öregedés miatt léphet fel ez a probléma, hanem kialakulhat azonban másodlagosan is, valamilyen betegség, vagy a szemet ért trauma (sugárzás, tompa ütés, perforációt okozó sérülés) következtében is.

A probléma kezelése kizárólag szürkehályog műtéttel lehetséges, ami elsőre ijesztő lehet, azonban rendkívül gyakori eljárás, és járóbeteg-ellátás keretében is elvégezhető. A beavatkozás lényege, hogy a szemlencse elhomályosodott belső részét eltávolítják, és a megmaradó vékony lencsetokba egy mesterséges lencsét helyeznek. A műszemlencse beültetéssel végzett műtét cseppérzéstelenítésben történik, nagy biztonsággal végezhető és fájdalommentes. A beavatkozás kb. 15-20 percet vesz igénybe.

Az operáció után már nem jelentkezhet szürkehályog a műtött szemen, a behelyezett műlencsének köszönhetően, azonban néhány páciensnél kialakulhat ún. másodlagos szürkehályog, amit később szintén kezelni lehet egy másik eljárásnak köszönhetően.