Szigetvári programok, látnivalók

Szigetvár városa köszönhetően színes történelmének számos látnivalóval és rendszeres programokkal várja az érdeklődőket. Ezek közül fogunk néhányat bemutatni.

A város legnagyobb nevezetessége természetesen a Szigetvári Vár. A vár alaprajza a többszöri átalakítás ellenére még ma is jellegzetesen képviseli a XVI. századi földvárak típusát. A várfalak mellett keletről, nyugatról, délről széles földtöltések emelkednek, majdnem a falak magasságáig. A várépületek körüli területen kellemes fekvésű, ápolt park zöldell. A vár 6 méter magas sáncairól szép kilátás nyílik a környékre.

Szintén gyakran látogatott épületek Szulejmán szultán és Ali pasa dzsámijai. A Szulejmán dzsámi téglalap alaprajzú. Egykori felszerelésekhez tartozott a szószék is. A dzsámi Mekka felé néző oldalán látható a kőkeretben foglalt, valamikor csempével borított, szalaktit boltozatú imafülke. Az Ali pasa dzsámi, mai néven Szent Rókus templom, a Zrínyi téren található. A dzsámi 1588-89-ben épült tölgyfacölöpökre.

Kedvelt látványosság még az 1994-ben épített Magyar-Török Barátság Park, mely Szulejmán szultán születésének 500. évfordulójára készült.

A szigetvári programokat tekintve az egész évben megtalálhatja mindenki, amivel tölteni szeretné idejét. A legnépszerűbb rendezvények – pl. a Zrínyi Napok és az Ostromnapok is – a történelemhez köthetők, a török kori történéseknek állítanak emléket. Ettől függetlenül többek között számos zenei fesztivál, Adventi vásárok és egyéb bemutatók állnak a kikapcsolódni vágyók rendelkezésére az év minden hónapjában.