Miért fontos a pénzügyi tervezés?

Miért fontos a pénzügyi tervezés?Egy vállalkozás működéséhez elengedhetetlen az, hogy a (várható) bevételekkel, kiadásokkal, a pénzáramlással tisztában legyünk. Emellett arra is különös figyelmet kell fordítani, hogy mennyi a rendelkezésre álló pénz stb. Itt jön képbe a pénzügyi tervezés. Ezt a feladatot nem feltétlenül saját magunknak végezni, hanem kiadhatjuk olyan külsős cégnek is, aminek ez a szakterülete, és elvégzik a szükséges számításokat helyettünk, a megadott adatok alapján.

Sokan vannak, akik, amikor vállalkozók szeretnének lenni, akkor csak annyit látnak ebből a folyamatból, hogy megalapítják a vállalkozás, beszerzik a szükséges eszközöket (iroda, számítástechnikai eszközök stb.), de nem végeznek részletes számításokat, hogy mire számíthatnak a közeljövőben. Ezek a vállalkozások általában csak szerencsével tudnak fennmaradni. A pénzügyi tervezéssel, üzleti tervvel ezek a problémák megelőzhetők. Ennek köszönhetően előre tisztán lehet látni, hogy a következő hónapokban milyen kiadásokra és bevételekre lehet számítani.

Ehhez természetesen szükség van arra, hogy reális adatokkal számoljunk. Ez azt jelenti, hogy nem szabad nagyon alá- vagy felbecsülni a várható pénzügyi dolgokat, mivel ilyen esetben hiába készítünk pénzügyi tervet, nem fog megfelelni a valóságnak. Ez szokott az egyik legnagyobb probléma lenni. Előfordul gyakran, hogy a vállalkozó túl optimista a bevételeket illetően; nincs tisztában a felmerülő költségekkel; vagy olyan eszközöket (hitel, pályázat stb.) használ, melyekkel megtéveszti saját magát a vállalkozás egészségét tekintve.