Mire figyeljünk nehézgép szállításkor?

A nehézgép szállítás nem egyszerű folyamat, különösen amiatt, hogy számos cég gépekkel rendelkezik, de szállító eszközei nincsenek, így amikor szállítani kell egy ilyen gépet, akkor gondban vannak. Mutatunk néhány nehézgép szállítási tanácsot, tudnivalót az ilyen helyzetekhez.

Fontos, hogy pontosan ismerni kell a szállítandó gép méreteit, ugyanis a pontos méretek ismeretében lehet szállító járművet választani. A szállító jármű választásában a pontos méretek birtokában a szállító cég fog tudni segíteni. Olyan céget válassz tehát, amely az adott méretű nehézgépet el tudja szállítani.

Maga a szállítás a szállító járműre történő felpakolással kezdődik. Önjáró gép esetén vagy a gép kezelője, vagy gyakran a szállító cég munkatársa is fel tud menni a szállító járműre. Nem önjáró gép esetén azonban meg kell oldani a felpakolást, általában daru segítségével.

Szállítás előtt minden mozgó, kinyíló alkatrészt, eszközt megfelelően rögzíteni kell, a kieső alkatrészek, kinyíló ajtók rendkívül balesetveszélyesek. Ha nem rendelkezünk megfelelő rögzítő eszközökkel, akkor általában igény esetén a szállító cég tud biztosítani hevedereket, ponyvákat a biztonságos szállításhoz.

Előfordulhat, hogy a szállításhoz útvonal engedélyekre van szükség, különösen nagy méretű gépek esetén. Ezekről a szállítás megkezdése előtt gondoskodni kell vagy nekünk, vagy a szállító cégnek. Ne felejtsük el soha tisztázni, hogy kinek a feladata az engedélyek beszerzése.