A mérőeszközök pontos kalibrálása

A laboratóriumi mérőeszközök, melyekkel méréseket, kísérleteket végeznek, pontosak kell, hogy legyenek, különben az eredmények nem fognak megfelelni a valóságnak. Nézzünk meg néhány fontos tudnivalót a mérőeszközök kalibrálásáról.

A mérőeszközök kalibrálását az előírásoknak, jogszabályoknak megfelelően kell végezni. Szerencsére vannak olyan cégek, akik konkrétan ezzel foglalkoznak, így nem a mérőeszköz tulajdonosának kell ezt magának elvégeznie.

A mérőeszközök kalibrálásához általában etalonokat és/vagy kalibráló eszközöket használnak. Ezek az eszközök pontosan erre a célra lettek kifejlesztve, és rendszeres ellenőrzéseken kell, hogy átessenek ahhoz, hogy megfeleljenek az előírásoknak. Gondoljunk csak abba bele, hogy a komoly mérőműszereknek milyen pontosnak kell lenniük ahhoz, hogy a legfontosabb laboratóriumi munkálatokra alkalmasak legyenek. A kalibráló eszközöknek viszont még ennél is pontosabbnak kell lenniük, hogy alkalmasak legyenek a mérőműszerek pontosságának mérésére, beállítására. Nem véletlen tehát, hogy ezek az eszközök egy kisebb vagyonba kerülnek, és az sem, hogy a cégek, akik kalibrálással foglalkoznak, erre a tevékenységre szakosodtak.