Mivel foglalkozik egy rendezvényszervező?

A rendezvényszervezés a népszerű foglalkozások közé tartozik manapság, egyre többen vannak, akik ezzel szeretnék munkaidejüket tölteni. De mi is az a rendezvényszervezés, és mit is csinál egy rendezvényszervező?

A rendezvényszervező gyakorlatilag eseményeket, összejöveteleket szervez meg. A teendők során az adott rendezvényeket szinte teljes egészében a rendezvényszervező oldja meg, ami azt jelenti, hogy tényleg mindenre gondolnia kell, mindennel foglalkoznia kell.

Gyakori tévhit, hogy egy rendezvényt bárki meg tud szervezni, nem kell hozzá profinak lenni. Ez azonban a gyakorlatban nem működik ilyen egyszerűen. Valóban neki lehet állni egy nagyobb rendezvény megszervezésének laikusként is, azonban jó eséllyel sokkal lassabban, körülményesebben fog menni, mint egy profi rendezvényszervezőnek. Egy rendezvény megszervezése nagyon sok apró folyamatból áll, olyanokból is, melyekre a laikusok nem is gondolnak.

A rendezvényszervezés több lépésből áll. Első lépés a kutatás, megbeszélés, melynek során a szervező felméri az igényeket, elvárásokat. Ha mindkét félnek megfelelnek a feltételek, akkor elkezdődhet a közös munka. A közös munka az esemény témájának, alapjainak meghatározásával kezdődik. Ezt követően a rendezvényszervező részletekbe menően megszervezi a rendezvényt, kiválasztja a szolgáltatókat, fellépőket, megköti a szerződéseket, foglalkozik a marketinggel. Az utolsó lépés a rendezvény lebonyolítása, amelyet szintén a rendezvényszervező végez.