Mit nem lehet kontaktlencsében csinálni?

A kontaktlencse viselése rendkívül népszerű látásjavító megoldásnak számít az emberek körében. Sokan úgy gondolják, hogy a szemüveg viselése sokkal több kellemetlenséggel jár, mint a kontaktlencse, azonban mindkettő használatakor megvannak azon tevékenységek, melyekről le kell mondanunk. Ha nem akarunk kompromisszumokat kötni, és mindig tökéletesen szeretnénk látni, problémák és segédeszköz nélkül, akkor a lézeres szemműtétet kell választanunk.

Kontaktlencse viselése során nem szabad összekoszolni kezeinket, vagy figyelni kell arra, hogy mindig mosdó közelében legyünk, ugyanis, ha elmozdul a lencse, vagy kiesik, akkor a koszos kézzel nem szabad hozzáérni a fertőzésveszély miatt.

A pihenéssel, alvással kapcsolatban is oda kell figyelnünk, ugyanis nem szabad kontaktlencsében aludni. Szemüvegnél, lézeres szemműtétnél nincs probléma az alvással, de kontaktlencse viselése esetén a délutáni pihenő is kontaktlencse kivétellel kell, hogy kezdődjön.

Figyelni kell arra is, hogy a kontaktlencsés szembe ne kerüljön víz, különösen olyan víz, amely szennyezett lehet. Ez azt jelenti, hogy nem szabad kontaktlencsében úszni, strandra menni, de figyelni kell esős időben is, és a zuhany alatt is arra, hogy ne jusson a vízből a szemekbe. Mivel a víz baktériumokat tartalmazhat, ha azok a kontaktlencse alá bejutnak, könnyedén megfertőzhetik a szemeket.

A szemek dörzsölését is el kell felejteni. Természetesen a szemeket kontaktlencse nélkül sem ajánlott dörzsölni, azonban kontaktlencse viselése során sokkal nagyobb kárt lehet okozni, mint nélküle.