Futónövény pozitívumok és negatívumok

Dísznövényekkel minden otthont nagyon jó fel lehet dobni, díszíteni lehet, legyen szó akár beltéri, akár kültéri növényekről. A dísznövények közül a futónövényeket nagyon sokan kedvelik, általában kültéri díszítésre. Érdemes azonban jól meggondolni a futónövény telepítést, mert nem biztos, hogy mindenkinek ezek a növények lesznek a kedvencei.

A futónövények legfőbb előnye, hogy nagyon jól eltakarnak mindent, amit nem szeretnénk megmutatni másoknak. Ezek lehetnek falak, oszlopok, de akár a kerítést is lehet futónövénnyel eltakarni. Sokan használnak kerítésen futónövényt arra, hogy ne lehessen kintről belátni az udvarba.

Nem csak takarásra, hanem díszítésre is kiválóan alkalmasak a futónövények, köszönhetően a színes virágoknak vagy leveleknek. Mindezt ráadásul úgy érik el, hogy nem kell velük olyan sokat foglalkozni, nagyobb melegben igényelnek csak egy kis öntözést.

A futónövények hátránya lehet a túl gyors növekedés. Amíg a megtervezett módon terjednek a növények, addig nincs gond, azonban nagyon gyorsan sokkal nagyobb területet teríthetnek be, mint amire számítottunk, és ilyenkor nem biztos, hogy nagyon egyszerű őket eltávolítani. Emiatt rendszeres metszésre lehet szükség bizonyos esetekben.

Érdemes nem magára az épületre felfuttatni a futónövényeket, hanem tartókat rögzíteni, és azokra felfuttatni a növényeket. Így nem kell attól tartani, hogy az épületet teszik tönkre a növények.