Tudnivalók az ózonos fertőtlenítésről

A koronavírus következtében számos munkahely, és egyre több magánszemély is ózonos fertőtlenítést használ a levegő megtisztítására. Oda kell azonban figyelni ózonos fertőtlenítés esetén, ugyanis, ha nem hozzáértő végzi, akkor akkor veszélyekkel is járhat.

Az ózonos fertőtlenítés lényege, hogy ózon segítségével megtisztítják a levegőt (a levegő részecskéket), ez az ózon azonban mérgező, így csak szigorú szabályok betartása mellett alkalmazható.

Nagyon fontos, hogy ózonos fertőtlenítést csak alkalomszerűen szabad végezni, és az ózonozás alatt ki kell üríteni a fertőtlenítésre kijelölt területet. A fertőtlenítést követően alaposan ki kell szellőztetni a helyiségeket, és ideális esetben egy ózonszintmérőre lesz szükség, hogy mikor lehet újra biztonságosan használatba venni a fertőtlenített helyiségeket.

Az ózonos fertőtlenítés előnye, hogy vírusok, baktériumok, penész, kellemetlen szagok esetén vegyszermentes, környezetkímélő tisztítás végezhető el segítségével. Mivel az ózon gáz halmazállapotú, így a fertőtlenítésre kijelöl terület minden pontjába eljut, és így mindenhol el tudja végezni a fertőtlenítést, olyan helyeken is, ahol a vegyszere fertőtlenítés nem alkalmazható.

Az ózonos fertőtlenítéshez nincs szükség másra, mint egy ózon generáló készülékre, ami a levegőből állítja elő a fertőtlenítéshez szükséges ózont. A fertőtlenítést követően az ózon visszaalakul oxigénné, így a megfelelő szellőztetést követően semmilyen káros vegyszermaradvány nem marad fenn.