Milyen táplálékot adjunk kutyánknak?

A kutyák megfelelő etetése ugyanannyira fontos, mint az, hogy mi magunk megfelelően táplálkozzunk. Sokan úgy gondolják, hogy csak a házikoszt megfelelő táplálék a kutyusok számára, azonban, ha azt szeretnénk, hogy megfelelő ütemben növekedjenek, fényes szőrrel rendelkezzenek, egészségesek legyenek, akkor szükség van a tudatos etetésre.

A kutyaeledelek két nagy csoportja, amiből választani lehet, a száraztápok és a nedves tápok (konzervek). Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, így ideális esetben mindkettőből kap elegendőt kedvencünk.

Száraztápok

A száraztápok jótékony hatása megjelenik a kutyák fogazatán, ugyanis a eltávolítják a lerakódásokat, a foglepedéket.

Tápot mindig a kutya korának, méretének megfelelően válasszunk, mivel a kölyökkutyáknak más összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtt ebeknek. A nagy testű kutyák tápanyagidénye is nagyobb, így már kölyökkorban több tápanyagra van szükségük. A nagyobb testű kutyák gyakran hirtelen nőnek sokat, ekkor elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű is minőségű táplálék számukra. A száraztápok minimális vizet tartalmaznak, így ne felejtsünk elegendő vizet adni melléjük!

Nedves tápok

Előnyük, hogy nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, cserébe azonban tápanyag tartalmuk alacsonyabb. Pont emiatt, csak nedves táppal etetni kedvencünket nem előnyös, mivel rengeteget kellene megenni az ideális mennyiségű tápanyag beviteléhez. Előnyük, hogy rengeteg ízben vásárolhatók, így könnyen fel lehet dobni velük a kutyák étkezését, valamint a víztartalomnak köszönhetően akkor is előnyösek, ha valami miatt a kutyus csak kevesebb folyadékot fogyaszt.