Mivel foglalkozik a dietetikus?

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a megelőzés vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. A dietetikus a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, akit a nemzeti és nemzetközi kormányzati szervek elismernek.

Táplálkozási tanácsadással rengetegen foglalkoznak, azonban a dietetikus a legmagasabb követelményeknek felel meg, mivel jogilag van szabályozva. Ezzel szemben a táplálkozási tanácsadók szakmája nincs szabályozva, ilyen tevékenységet bárki végezhet. Tehát, ha biztosra akarsz menni, és olyan tanácsokat akarsz kapni, amik mögött bizonyítható tudás áll, akkor dietetikussal vedd fel a kapcsolatot.

Mire jó a dietetikus?

A dietetikus tehát olyan tanácsokat nyújt, melyek az egyénre vannak szabva. Ha interneten elkezdesz utánajárni az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalóknak, akkor nagy valószínűséggel általánosságokat fogsz tudni találni, nem olyan tudnivalókat, melyek konkrétan rád vonatkoznak. Ezzel szemben a dietetikus a saját táplálkozásod, étrended, valamit az egészségügyi jellemzőid alapján tud neked tanácsokat adni.

Ahogy írtuk a bevezetőben, nem csak egészséges emberek számára nyújt hasznos tanácsokat egy dietetikus, hanem a tudását beteg, valami miatt különleges táplálkozást igénylő emberek számára átadja, köszönhetően a hivatalos végzettségnek.