Puzzle választás gyerekeknek

A puzzle az egyik legnépszerűbb szórakozási lehetőség minden korosztály számára. Ügyelni kell azonban arra, hogy minden korosztály a számára megfelelő puzzle-t kapjon, ugyanis a szórakozás könnyen frusztrációvá válhat, ha nem megfelelő játékot választasz. Lássuk, hogy hogyan lehet ezt megelőzni, és megfelelő puzzle-t választani gyerekeknek.

Fontos, hogy életkornak, fejlettségi szintnek megfelelő puzzle-t válassz gyerekednek, a túl nehéz puzzle idegeskedést okozhat. A nehézséget a következők befolyásolják: a darabszám, a darabok mérete, a kép részletessége, színvilága, a képen található motívumok, alakzatok. Szerencsére ezek alapján nem magadnak kell kitalálni, hogy egy adott puzzle milyen korban ajánlott, hanem a gyártók megteszik ezt helyetted.

Az életkort tekintve általában a 3 éves kor az, amikor ajánlott először a puzzle használata, ugyanis ennyi idős korban tudják az átlagos gyerekek először élvezni a kirakót. 3-4 évesen a kevés darabos, egyszerű motívumok azok, melyek jó megoldást jelentenek.

Egy puzzle motívumai, alakzatai rengeteg különböző alakot felvehetnek. Gyerekeknek érdemes olyan képet választani, amely érdekli őket. Gyakran választanak állatokat, mesefigurákat gyerekeknek, ugyanis ezek a témák érdeklik őket általában fiatalabb korban.

Kisgyerekek esetén a hagyományos karton puzzle helyett gyakran jó megoldás a kartonból készült puzzle inkább. Ezzel könnyebben elboldogulnak a kisgyerekek, és jobban bírja a gyűrődést is, jóval kisebb az esélye, hogy tönkretegyék a darabokat.