Cukorhelyettesítők típusai

Azok, akik figyelnek az egészséges táplálkozásra, tudják, hogy a cukor az egyik legegészségtelenebb összetevő, amit fogyasztani lehet. Ennek, valamint a cukorbetegségnek köszönhetően egyre többen keresnek alternatívát cukorfogyasztás helyett. Ezek az alternatívák az ún. cukorhelyettesítők. Lássuk a legnépszerűbbeket.

A cukorhelyettesítők között megkülönböztetünk természetes és mesterséges édesítőket is.

Természetes édesítőszerek: cukoralkoholt tartalmaznak, vagyis olyan szénhidrátot, amely kémiai szerkezete a cukrokra és az alkoholokra egyaránt hasonlít. A cukoralkohol egyes típusait növényekből vonják ki. Előnyük, hogy lassabban és csak részben szívódnak fel a szervezetben, így a vércukorra gyakorolt hatásuk kisebb, és kalóriatartalmuk is alacsonyabb.

A másik nagy csoport a mesterséges cukorhelyettesítők. Ezek a természetben nem fordulnak elő, hanem laboratóriumban kerülnek előállításra. Nem tartalmaznak kalóriát, viszont sokkal édesebbek, mint a cukor, így sütés-főzéskor oda kell figyelni arra, hogy ne annyi mesterséges cukorhelyettesítőt adjunk az ételekhez, mint amennyit a cukorból kellene, mivel az túl édes elkészült ételeket fog jelenteni.

Egészséges cukorhelyettesítők

Törekedni kell arra, hogy ha már ki szeretnénk váltani az egészségtelen cukrot, akkor egészséges formában tegyük azt. Ilyen egészséges megoldások pl. a méz, a kókuszcukor, a fruktóz, a nádcukor és a juharszirup is.