Télikabát választása funkciók alapján

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy télikabátjukat nem a funkciók alapján választják ki, hanem kizárólag a kinézetre figyelnek, arra, hogy a kabát divatos legyen. Ez azonban rossz megközelítés, és télikabátot a funkciók, tulajdonságok alapján érdemes inkább választani.

A télikabátok legfontosabb tulajdonsága, hogy meleg kell, hogy legyen, hogy kiválóan védjen a hideg ellen. Lehet bármilyen jó a télikabát a többi szempont alapján, ha a hideg ellen nem véd, nem lesz érdemes télen viselni. Ha huzamosabb ideig tervezünk a kabátban a szabadban tartózkodni, akkor a szél elleni védelemre is fordítsunk figyelmet.

Hasonlóan fontos lehet a vízállóság. Egy általános télikabátnak nem kell teljesen vízállónak lennie, de az nagyon fontos, hogy havazás esetén ne ázzon át egyből, különben nagyon hamar megfázhatunk benne.

Télikabát választása előtt azt is vegyük figyelembe, hogy mire fogjuk használni a kabátot. Általános célokra megfelelnek az általános kabátok. Védjen a hideg ellen, valamennyire legyen vízálló, és nézzen is ki azért valahogy. Ha azonban hosszabb túrákat, kirándulásokat tervezünk, akkor maximálisan meleg legyen a kabát, legyen akár teljesen vízzáró, és legyen pár zseb és tároló is rajta. A túrázáshoz használt télikabát legyen minél könnyebb, hogy kevésbé zavarjon a mozgásban.

Nem konkrétan a funkciókhoz tartozik, de a kabát méretének pontos megválasztása nagyon fontos, nem csak a kinézet szempontjából, hanem a funkcióit is csak úgy tudja ellátni egy télikabát, ha azt a saját adottságainknak megfelelően választjuk ki.