A porszívók karbantartása, tisztítása

A porszívó az egyik olyan háztartási gép, amely szinte minden háztartásban megtalálható. Mivel szinte mindenkinek szüksége van rá, ezért a kínálat is rendkívül széles, a pár ezres faraboktól a több százezer forintos porszívókig válogathatunk vásárláskor. Bármilyet is választunk, ha sokáig akarjuk használni, akkor rendszeresen karban kell tartani, tisztítani kell a porszívót és részeit.

Nagyon fontos, hogy kizárólag áramtalanított állapotban kezdjünk hozzá mindenféle karbantartási feladathoz. Ha már fel kell nyitni a porszívót, akkor húzzuk is ki a konnektorból az eszközt.

A leggyakrabb teendő a porzsák tisztítása, cseréje lesz. Ehhez segédletet találhatunk a porszívó használati útmutatójában. Amire figyelni kell a lépések követése mellett, hogy kizárólag olyan porzsákot alkalmazzunk, amilyet előírnak. A nem megfelelő porzsák használata meghibásodáshoz vezethet.

A másik alkatrész, amit gyakran kell tisztítani, a porszívófej. A porszívófejek tisztítása általában egyszerűen történik, de ha eldugul, vagy a kefékre annyira ráragad a kosz, hogy nem tudjuk tisztítani, akkor a fejet szét kell szedni, csavarozni, és úgy lehet kitisztítani.

Sokszor kell a szűrőket, filtereket tisztítani, ugyanis, ha eltömődik egy szűrő, akkor csökkenti a teljesítményt, és a porszívó meghibásodásához is vezethet. A szűrőket nem ajánlott vízzel tisztítani, hogy a kis lyukak ne tömődjenek el, ha a száraz tisztítás nem elegendő, cseréljük le a szűrőt egy újra.