Milyen vadászkutyát válasszunk?

A kutyákról manapság a legtöbb embernek a háziállat jut eszébe, a házőrzés mellett azonban más feladata is lehet egy kutyának, mégpedig a vadászat. Korábban nagyon népszerű volt a vadászat, és manapság is nagyon sokan foglalkoznak vele szabadidejükben. A vadászathoz az ideális társ egy vadászkutya, ugyanis nagyon sokat tud segíteni, több szempontból is.

A vadászkutyát ezeknek a szempontoknak megfelelően érdemes megválasztani, ugyanis a különböző feladatokra különböző vadászkutya ajánlott.

A legnépszerűbb vadászkutya fajta talán a vizsla. A vizslákat kifejezetten vadászati célokra tenyésztették, aminek köszönhetően több szempontból is kiválóan alkalmasak a vadászati célok ellátására. A vadász vizslák egyik fő erénye, hogy kitűnő szaglással rendelkeznek, így könnyedén megkeresik a vadakat, majd pedig egy helyben állva mutatják a vadásznak, hogy hol található a vad. Egészen addig egy helyben áll a vizsla, amíg a lövés meg nem történik. Arra is képes a vizsla, hogy az elejtett vadat a szájában a vadászhoz vigye.

A legrégebbi vadászkutyának azok a kutya fajták számítanak, melyeket magyarul csak kopókban hívunk. Ezek a kutyák közepes termetű vadakra történő vadászatkor vannak alkalmazva, a feladatuk, hogy megkeressék a vadakat, és a vadászathoz közel tereljék őket.

Népszerű vadászkutya fajta a spániel, melynek a feladata a vadak felkeresése, kiugrasztása.