Mi az és miért jó az inverteres klíma?

Ha klímát szeretnél vásárolni, akkor mindenhol azt fogod hallani, hogy mindenképpen inverteres klímát vásárolj. Ez nem csak az ajánlás, hanem a gyakorlat is, ugyanis a ma megvásárolható klímák szinte mindegyike inverteres klíma.

Az inverteres klímák előtt ismerkedjünk meg a korábbi működéssel. Régen ún. on/off klímák voltak, melyeknek a jellemzője, hogy amikor bekapcsolnak, akkor maximális hatásfogon működnek, amikor elérik a kívánt hőmérsékletet, akkor pedig kikapcsolnak. Ha pedig lecsökken a hőmérséklet, újra működésbe lépnek, megint maximális teljesítménnyel.

Ezzel szemben az inverteres klímák folyamatosan működnek, nincs hőmérséklet-ingadozás, nincsen folyamatosan maximális teljesítménnyel történő működés. Ezzel szemben a működés lényege, hogy ahogy a helyiségben beállított hőmérséklethez közeledik a hőmérséklet, akkor az inverteres klíma visszavesz a teljesítményéből. Ha pedig elérte a kívánt hőmérsékletet, akkor a teljesítmény akkorára csökken, amellyel ez a hőmérséklet szinten tartható.

Az inverteres klíma működésének, használatának számos előnye van az egyenleges hőmérséklet mellett is. Az egyik, talán a legfontosabb előny, hogy a fogyasztása jelentősen a hagyományos klímák fogyasztása alatt marad. Emiatt hosszú távon anyagilag is sokkal jobban megéri az inverteres klíma. Másik előny az alacsonyabb zajszint. Próbálj meg hagyományos klíma készülék mellett aludni vagy dolgozni, nem mindenkinek megy.